hvad er du mest til?

hvor meget skal man blotte sig?

 photo baby2_zpsb7tu0rgh.jpg

Jeg blev spurgt i dette indlæg til, hvorfor min datters ansigt aldrig bliver vist. Allerede inden det spørgsmål meldte sig, havde jeg tænkt på at bikse dette indlæg sammen.

Helt fra start har vi valgt ikke at plastre de sociale medier til i billeder af vores datter. Faktisk har vi helt afstået fra at vise hendes ansigt på Facebook, Instagram og her på bloggen. Da vi annoncerede hendes ankomst på Facebook var det med et scanningsbillede, hvor hun ‘vinker’ og hendes velkomst til verden blev vidst med et sødt billede af hende og mig, der holder i hånden. Ganske anonymt, men rigtig fint synes jeg. Men hvorfor egentlig?

Jeg har gjort mig mange tanker i forbindelse med, at jeg nu er ansvarlig for et andet menneskes liv (nogle år endnu ihvertfald). Det kan måske synes ironisk, at vi ikke har delt hende på de sociale medier, nu hvor jeg ellers flittigt deler ud af mig selv her på bloggen og på andre sociale platforme. Men netop fordi jeg i en årrække har været vant til at blotte mig selv (i overført betydning – that is), ved jeg også, at man kan fortryde ting man lægger ud – og Internettet glemmer aldrig. Så jeg har hellere ville lægge hårdt ud med lidt stramme ‘regler’ for fotos af hende. Det er nemlig altid nemmere at løsne op på sigt, end at fortryde det, der er blevet lagt ud.

Da vi var børn, blev der taget væsentligt færre billeder af os. De blev fremkaldt og lagt i fotobøger, gemt i vores forældres skabe. De sjoveste billeder blev hevet frem til konfirmationer og andre særlige lejligheder, så vi i fællesskab med vores nærmeste kunne grine af og nyde tiden, der var gået. I dag er det anderledes. Min mobil er allerede fyldt med flere billeder af min 11 uger gamle datter end jeg har billeder fra hele min barndom. Det er super nemt at dele dem og egentlig også ret hyggeligt. Men jeg kan ikke helt finde ud af hvor meget jeg har lyst til at lægge ud af hende.

Måske det bare er mig, der skal vænne mig til at det er ‘normalt’ at dele alt fra hendes første smil og første skridt til fødselsdage og andre personlige stunder med alle – også med folk jeg ikke kender. For selvom Facebookprofiler er lukkede for andre, popper billeder stadig op her og der og alle vegne, når først de er lagt op. Jeg har endnu ikke delt hende på min private Facebookprofil af samme grund. Familie og venner modtager jævnligt billeder på SMS og mail, så det er ikke sådan, at vi holder hende helt hemmelig. Hun er bare privat. Jeg havde egentlig tænkt, at hun ikke skal være at finde på en Google søgning. Men jeg er allerede stødt på en del situationer, hvor jeg godt kan se, at det måske bliver svært for mig at håndhæve. For skal jeg fjerne hende når vi tager fællesbillede af børnene i mødregruppen, af frygt for at hun bliver delt på Facebook? Og hvad med familiebilleder? Skal hun så være det anonyme medlem af vores familie, der aldrig fremtræder før hun selv er gammel nok til at bestemme? Nok ikke.

Når det er sagt, er jeg stadig glad for, at vi holder på vores principper og selv holder lidt tråd med hvor eksponeret hun er. Det er ikke gået for hurtigt med at vise hendes ansigt online og jeg er glad for, at jeg selv kan bestemme hvilke fotos, der ligger af min datter og svømmer rundt ude i cyberspace. Jeg har gjort mig mange andre tanker omkring at dele fotos af hende, men indlægget vil blive aaaalt for langt hvis jeg skal skrive om det hele.

Hvilke tanker har I gjort jer omkring hvad I deler online? Både hvad I deler omkring jer selv, familie, venner og måske også jeres børn? Jeg vil vildt gerne høre jeres syn på sagen. Også hvis I måske har grebet det anderledes an.

Follow on Bloglovin‘ / Like on Facebook

6 kommentarer

 • Det må også være en svær balance – særligt fordi, det jo er så hyggeligt at følge med på sidelinjen som 2. part (:

  – Anne http://www.venterpaavin.blogspot.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • En af mine veninde har det ligesom dig, og jeg kan virkelig godt følge jeres tankegang. Til gengæld får jeg billeder og små videoer på Snapchat, men det er jo også et lidt andet medie end fx Facebook eller Instagram.

  Selv bliver jeg mor til maj, og selvom det endnu er tidligt, så har jeg tænkt meget på hvad jeg selv vil gøre til den tid. Umiddelbart kan jeg også bedst lide det lidt private. Så det altså bliver begrænset hvad der deles på “offentlige” sider som bloggen, IG, FB, osv., mens Snapchat og deling af billeder via sms/messenger til tætte venner og familien nok bliver mere typisk.

  Med det sagt, så ser jeg dog ikke skævt til folk der vælger at være meget mere “offentlige.” Er fx kæmpe fan af Snegcille, der deler ud på bloggen og elsker også at følge tætte venners børn på FB og andre medier 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melisa

  Jeg har en datter på 21 uger (5måneder snart) og hun bliver overhovedet ikke delt på de sociale medier. Jeg skrev ikke da jeg blev gravid, men smed derimod to billeder på FB nogle dage efter jeg havde født af hende. Et hvor man lige kan ane hendes hoved og et hvor hun ligger hos hendes far. Det fungerer for os rigtig godt og andre respekterer det. Jeg vil ingen problemer have med at der ligges et billede op hvor hun er på sammen med andre, men hun skal ikke smides op alene. Dog har jeg det anderledes med SnapChat. det bruger jeg ret meget, men det er tæt familie og venner. det kan jeg bedre administrere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg ELSKER din politik!
  Jeg skal selv være mor for første gang til april, og har for længst valgt samme holdning som din. Jeg deler, og vil dele, meget på Facebook og Instagram, men på ingen måde i samme grad som jeg gør af mig selv…
  Respekt herfra! ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie L

  Jeg har ingen kvaler med at lægge billeder af min søn som lige er blevet 1 år op på facebook/instagram.
  Altså jeg tæppebomber ikke nettet med billeder af ham og tænker altid MEGET over hvilke billeder. Jeg kunne fx aldrig drømme om at smide et nøgenbillede op af ham.
  Jeg tænker altid lige: Det jeg jeg lægger op på facebook/instagram skal kunne tåle at komme ud i hele cyperspace. Så længe jeg gø

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie L

   (hov fik lige sendt for tidligt) Så længe jeg gør det synes jeg selv jeg kan poste billeder af ham med god samvittighed 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

hvad er du mest til?